KIR-KON

Vad är KIR-KON?

Kir-Kon är kirurgi-konferensen för Sveriges alla läkarstudenter och olegitimerade underläkare! 4-6 april 2018 hölls den första konferensen i Malmö och sedan dess roterar det varje år till nästa studieort.

Initiativtagare Max berättar

KIR-KON är den första nationella kirurgiska studentkonferensen I Sverige. Tanken är att leverera en fullspäckad helg inkluderande en inspirationskväll med frågestund gästat av olika operativa specialiteter, temaföreläsningar väldigt annorlunda än en vanlig kurs-föreläsning samt ett flertal workshops i olika kirurgiska tekniker. Alla läkarstudenter, oavsett termin eller förkunskaper är välkomna, ett intresse eller nyfikenhet för operativa specialiteter är allt som behövs!

Bakgrunden till KIR-KON

Tanken på en svensk konferens för kirurgi-intresserade studenter föddes under en motsvarande australisk konferens som jag (Max) närvarade vid i maj 2017. Jag tyckte att konceptet var underbart, och hade en grym upplevelse under hela konferensen. Att få blanda sitt professionella intresse med roliga aktiviteter och att få träffa likasinnade är inte bara fantastiskt givande utan knyter också band för framtiden.

Att fortsätta nära sitt intresse för kirurgi, om ett sådant uppkommit under studietiden är inte alltid helt lätt, men kan underlättas av exempelvis kirurgiska utskott eller föreningar. Sådana finns till min bästa vetskap just nu i Lund, Örebro och Stockholm. Det vittnar om att studenter VILL kunna fortsätta syssla med och lära sig mer om kirurgi, trots att detta kan vara svårt med en ofta begränsande praktik under grundutbildningen. Det är den viljan vi vill uppmuntra med KIR-KON.

Max Klasén, 2018